Templombúcsú: szentmise, körmenet, miroválás, szeretetlakoma

DSC 0029A Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség 2013. április 21-től 28-ig változatos, színes programokkal rendezte meg Templombúcsúját. E hét programjaival emlékeztek a helyiek az egyházközség alapítóira, papjaira, híveire, mindazokra a görögkatolikusokra, akik ebben a városban hitükkel és életükkel egyszerre voltak Isten hű népe, és e városért tenni akaró polgárok.

 

 

Ikonkiállítás, a Hajdúdorogi Egyházmegye Centenáriumi Emlékkiállítása, ifjúsági búcsú Máriapócson és a missziós előadások mellett, április utolsó vasárnapján tartották a templombúcsút a Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség tagjai.

2013-ban, egy évszázada annak, hogy a Görögkatolikus Egyház és a magyar nyelvű hívek álma valóra vált: magyar nyelvű lett a liturgia és megalakult az Egyházmegyei Püspökség.

DSC 0052DSC 0114DSC 0056 

Városunkban, Kisvárdán is, több, mint 100 éves múltja van az egyháznak, hiszen az 1806. évi egyházmegyei összeírás adatai szerint Kisvárda a Munkácsi püspökség Gyulaji esperesi kerületébe tartozott, bár még nem volt önálló parókia. A több mint félezer, 822 fő görög katolikust azonban már a XIX. század közepétől fűtötte egy görög katolikus templom felépítésének vágya: a templom alapkő-letételi ünnepségére 1893. augusztus 6-án került sor. A több éves munkálatok eredményeként 1897-ben a kisvárdai hitközség egy új templommal lett gazdagabb. A templom felépültével egy félszázados óhaj vált valóra, illetve azon cél elérését jelenti, amelyhez a közelmúlt évek folyamán oly sok gond, fáradalom és áldozataiknak oly nagy mértéke volt csatolva. Azóta a városunk hitközsége nagykorúvá, a városban lévő társfelekezetekkel egyenjogúvá lett. A templomunk szentelésekor, Melles Emil kisdobrai lelkész lépett a szószékre.

DSC 0063DSC 0048DSC 0085

A búcsú ünnepi szent liturgiáját Mosolygó Béla esperes vezette, míg az ünnepi prédikációt Kiss Andor rozsályi esperes–parókus tartotta. A szent liturgián részt vettek a valamikor itt szolgált káplánok és a kerület papjai. A liturgia ünnepélyességét a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium énekkarának közreműködése emelte Kovácsné Csinószki Mária ének–zenetanár, karvezető, egyházzenész vezetésével. A szentmise végén körmenettel tisztelegtek mintegy fél ezren, akik az ünnepi ebéd előtt mindannyian részesültek a miroválás szentségében.

DSC 0089DSC 0096DSC 0109

DSC 0119DSC 0123DSC 0137

A templomkertben reggeltől sültek-főttek a finomabbnál finomabb ételek, melyekből valamennyi „búcsúzó” kedvére ebédelhetett. Több mint ezer adag, többféle étel várta a szeretetlakoma vendégeit. Ebéd alatt az Ifjú Ligetkék Népzenei Együttes szórakoztatta a résztvevőket.

Durucz Gabi

TOVÁBBI FOTÓK A KÉPTÁRBAN

Címlap Híreink Archívum Egyházak Templombúcsú: szentmise, körmenet, miroválás, szeretetlakoma

kisvarda logo 180x178